“Cidade Velha” Santiago Kaapverdië


Cidade Velha staat sinds 2009 op de Wereld Erfgoed lijst van de Unesco.


“Cidade Velha” oftewel “Oude Stad” is de eerste Europese nederzetting in de tropen en heette toen “Ribeira Grande”. Tegenwoordig wordt “Cidade Velha” officieel wederom “Ribeira Grande de Santiago” genoemd.

Het oude Ribeira Grande, opgericht in 1462, was de eerste hoofdstad van Kaapverdië en de eerste Portugese stad buiten Europa. Het was het knooppunt in de slavenhandel tussen Europa, Afrika en Amerika als gevolg van de strategische ligging tussen deze continenten.

Kaart van Cidade Velha, gedateerd 1778.
Kaart van Cidade Velha, gedateerd 1778.

Het was een “verplicht” punt van passage voor ontdekkingsreizigers als Cristobal Columbus, Vasco da Gama, Pedro Alvares Cabral en anderen. Het was de laatste mogelijkheid om proviand in te slaan alvorens de “nieuwe wereld” te gaan ontdekken.

In 1770 werd Praia officieel de hoofdstad van Kaapverdië. Het op het “plateau” gelegen centrum van Praia was eenvoudiger te verdedigen dan het laag gelegen Ribeira Grande (Cidade Velha)


Kaartje met historische monumenten van de aanvraag bij UNESCO

Cidade Velha staat sinds 2009 op de Wereld Erfgoed lijst van de Unesco.


“Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans”

In de oude binnenstad staat de oudste koloniale kerk in de wereld, gebouwd in 1495. De kerk “Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans” ( “Nossa Senhora do Rosário”) is gebouwd in Portugees gotische stijl en is tegenwoordig belangrijk historisch erfgoed.

Ontdekkingsreizigers als “Cristobal Columbus” en “Vasco da Gama” kwamen hier hun laatste zegeningen halen alvorens ze de Nieuwe wereld gingen ontdekken.

In een latere periode heeft ook “Charles Darwin” de kerk bezocht, tijdens zijn bezoek aan Kaapverdië met het schip H.M.S “de Beagle”. In Kaapverdië deed Darwin zijn eerste ontdekkingen ter bevestiging van zijn evolutietheorie. 

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


“Rua de Banana”

“Rua de Banana” (Bananen Straat) leidt naar de kerk en was de eerste vorm van verstedelijking in de tropen. 

Rua de Banana in Cidade Velha.

Vanaf 1990 is men begonnen met restauratie werkzaamheden van diverse monumenten in Cidade Velha.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


“Forte Real de São Filipe”

Cidade Velha
“Forte Real de São Filipe”, Cidade Velha

Het verdedigingsfort “Forte Real de São Filipe” domineert Cidade Velha vanaf een hoogte van 120 meter. Het is gebouwd in 1590 om de Portugese kolonie te verdedigen tegen aanvallen van piraten, de Fransen en de Engelsen.

Tot de bouw van dit fort werd besloten na een aanval van de roemruchte zeerover “Drake” in 1585.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


“Pelourinho”

Een ander historisch monument van de stad is de in 1520 gebouwde “Pelourinho” (schandpaal), midden op het stadsplein. Hier werden de slaven verhandeld. Het is de meest levendige herinnering aan het slaven tijdperk in Kaapverdië.

“Pelourinho” (schandpaal) op het centrale pleintje van Cidade Velha.

De schandpaal werd gebruikt voor het publiekelijk straffen van “veroordeelde slaven”. De Pelourinho is tegenwoordig het levendige middelpunt van Cidade Velha.


“Sé” kathedraal

De ruines van  “Sé” kathedraal
De ruines van “Sé” kathedraal

Met de bouw van de “Sé” kathedraal werd begonnen in 1555, op een uitstekende locatie, op steenworp afstand van de oceaan. De bouw eindigde in 1693. De aanwezigheid van een kathedraal (zetel van een bisschop) geeft aan dat “Cidade Velha” in die tijd een “wereldstad” was.


In 1712 werd de kathedraal aangevallen door piraten en werd volledig verwoest. De ruïnes zijn te bezichtigen en laten de omvang van de kathedraal goed zien.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


Het klooster van “San Francisco”

Het klooster van “San Francisco”.

Het klooster van San Francisco is gebouwd in het midden van de zeventiende eeuw ( vanaf 1640), en diende als een plaats van aanbidding en opleiding. Hier leerden een aantal slaven lezen en schrijven. 

Het klooster werd aangevallen en gedeeltelijk vernietigd door piraten in 1712.


Voor prijzen van onze dagtochten zie prijzen dagtochten Voor meer informatie ga naar onze contactpagina.



Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven