Over Santiago op de Kaapverdische eilanden.


Santiago het meest veelzijdige eiland van Kaapverdië. 


São Tiago oftewel Santiago is het eiland waar het zich voor ons allemaal afspeelt. Het is het grootste eiland van de archipel, meet 991 km² en telt circa 250.000 inwoners. Je vindt er bergen en stranden, cultuur en historie allemaal met een sterk Afrikaans tintje. Onderstaand een kleine selectie in woord en beeld van wat je kan verwachten op Santiago.


Praia.

“Farol de D. Maria Pia” ook bekend als “Farol da ponta Temerosa” of “Farol da Praia” is de vuurtoren van Praia en staat op “Ponta Temerosa” ten oosten van de haveningang van Praia.

“Farol de D. Maria Pia” ook bekend als “Farol da ponta Temerosa” of “Farol da Praia”

De vuurtoren is te bezichtigen en wordt gebruikt voor navigatiedoeleinden, is gebouwd in 1881 en vernoemd naar de toenmalige koningin van Portugal.

De hoofdstad van de Kaapverdische eilanden Praia ligt op Santiago. “Plateau” is het oude koloniale stadscentrum van Praia met veel gekleurde koloniale gebouwen. Er zijn diverse winkels, hotels en een autovrije winkelstraat welke naar het centrale stadsplein loopt.

Gemeentehuis Praia

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

Rondom het centrale stadsplein “Praça Alexandre Albuquerque” zijn het gerechtsgebouw, het stadhuis, de Katholieke kerk, een bankgebouw, diverse winkels en overheidsgebouwen. Op het midden van het plein staat een fontein er is een stadsprieel en veel beplanting.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

Op het stadsplein is het meestal een gezellige drukte. Achter het stadhuis staat het presidentieel paleis. Vlakbij het stadsplein is de groente en fruit markt, een kleurrijk en rumoerig schouwspel.

Groente en fruitmarkt op “Plateau”. 
Foto © naar-kaapverdische-eilanden.nl 

Naast “plateau” is de “Sucupira”. Dit is een Afrikaanse markt waar je werkelijk “van alles” kan kopen. Van kleding tot eten en van zonnebrillen tot fietsen, je vindt het in de “sucupira”. Het is een “wir-war” van nauwe paden tussen alle koopwaar door. Rondom de markt zijn lokale eettentjes.

Sucupira markt in Praia.

Assomada en omgeving.

Op het midden van het eiland ligt Assomada, de tweede stad van het eiland, waar elke woensdag en zaterdag een gezellig drukke “Afrikaanse” markt is. Van Santiago wordt gezegd dat het het meest Afrikaanse eiland is van de archipel.

Groente en fruitmarkt in Assomada

In Assomada is het museum van de vrijheidsstrijder Amilcar Cabral, gevestigd in zijn voormalig ouderlijk huis. Assomada heeft een klein stadscentrum met een stadsplein en wat koloniale gebouwen.

In het nabij gelegen “Boa Entrada” staat een 500 jaar oude kapok boom, de oudste boom in de archipel. Volgens een legende gaat het goed met Cabo Verde als het goed gaat met deze boom.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


Ribeira Grande de Santiago (Cidade Velha)

De oude hoofdstad Cidade Velha, vlakbij Praia, is een toeristische bezienswaardigheid geworden en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Cidade Velha zijn tal van historische bouwwerken en een aantal leuke terrasjes en restaurants. Cidade Velha is een van de meest toeristische plekken op Santiago. Lees meer over Cidade Velha.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


Veelzijdig Santiago

Santiago is het meest veelzijdige eiland van de archipel, er zijn woestijnachtige plekken, steppe-achtige landschappen, ruige kusten, bergen, steden en een heus “bounty-strand”.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

Het eiland is van vulkanische oorsprong. Aan de oostkust zijn bananenplantages. De westkust is ruig en ontoegankelijk. De hoogste berg is de Pico da António (1394 m.) en bevind zich in het midden van het eiland. Tevens is er en botanische tuin in São Jorge dos Órgãos.


Bananen – en kokosnotenplantage in Pedra Badejo aan de oostkust.

Natuurpark Serra Malagueta

In het noorden van het eiland is het natuurpark “Serra Malagueta” met een hoogte van zo’n 1000 m. één van de “koudste” plekjes op het eiland. In de “Serra Malagueta” kan je mooie wandelingen maken en heb je geweldige vergezichten over het eiland.


Zicht op het eiland Fogo vanuit de Serra Malagueta. De krater van de nog werkende vulkaan is goed te zien op een afstand van 80 km.

Chao Bom / Tarrafal

In Chao Bom, vlakbij Tarrafal is het museum van het in 1975 gesloten concentratiekamp van de Portugese dictator Salazar.

Het concentratiekamp van Tarrafal.

Tarrafal is een vissersdorp en de gekleurde bootjes samen met de visverkoopsters vormen een kleurrijk schouwspel. Tarrafal heeft een gezellig bountystrand en een aantal HoReCa gelegenheden in de omgeving van het strand.    Lees meer over Tarrafal.

Tarrafal met zijn bounty-strand en de gekleurde vissersboten.

Espinho Branco

Aan de oostkust bij Espinho Branco kan je een groep “Rabelados” (rebellen) bezoeken. De Rabelados is een religieuze groep die zich in de jaren ’40 van de vorige eeuw verzette tegen de liturgische hervormingen van de katholieke kerk. Hierdoor raakte ze geïsoleerd van de rest van de bevolking.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

In “Espinho Branco” is een groep die zich opener opstelt en o.a. door de verkoop van door hen gemaakte schilderkunst in hun onderhoud proberen te voorzien. Onderstaand een kort filmpje over de rabelados van “Espinho Branco” met Engelse ondertiteling.


Binnenlanden Santiago

Het bergachtige midden van het eiland is relatief neerslagrijk en daardoor het meest vruchtbare en groene gebied van de archipel. Dit gebied is tevens de grootste voedselproducent van de archipel.

Mede door de bouw van een aantal “barragems” (dammen) probeert men de droge periodes te overbruggen. Door de bouw van de dammen stroomt het regenwater niet direct naar zee, maar vormen er zich meren, van waaruit men het achterliggende gebied kan irrigeren.

Irrigatieproject dam van Poilao bij Pedra Badejo. Foto © naar-kaapverdische-eilanden.nl

In de regentijd en daarna (augustus – februari) is het eiland weelderig groen met water en watervallen in de ribeira’s. In de droge tijd (maart – juli) is het eiland “Afrikaans” bruin en staan de meeste ribeira’s droog.

Dam van Poilao, na extreme droogte in 2018.
Dam van Poilao tijdens normaal regenseizoen.

Op Santiago staat het toerisme nog in de kinderschoenen en massa-toerisme zal je er niet tegenkomen. Het is vooral een zeer veelzijdig eiland waar je zeer goed kan wandelen, fotograferen, van mens, cultuur en natuur kan genieten en lekker kan relaxen op één van de stranden op het eiland.


Kaapverdiaanse zangeres “Mayra Andrade” met haar lied over Santiago. De video is gemaakt op Santiago en bevat mooie beelden van het eiland.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven