Cultuur Cabo Verde.


Cultuur is dat wat de mens schept. Het begrip staat tegenover “natuur” en verwijst naar menselijke activiteit en de symbolen die deze activiteit betekenis geven.


Muziek en dans

Batuku, lange tijd de “verboden dans”.

Kaapverdië kent een rijke cultuur met vooral Afrikaanse en Portugese invloeden.

Kaapverdië heeft een zeer rijke muziek en danscultuur met een zeer groot aantal bekende en minder bekende Kaapverdiaanse artiesten.


Eten en drinken

De Kaapverdiaanse keuken is ontstaan uit vooral de Portugese keuken met uiteraard Afrikaanse invloeden. De lokale keuken bestaat vaak uit éénpotgerechten, simpelweg omdat er nog veel op hout gekookt wordt en het maken van meerdere vuurtjes “niet handig” is.

Koken op houtvuur. Zeker in de binnenlanden van Santiago dagelijkse kost.

Taal

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees, maar op straat spreekt men vooral Creools, dit is een mix van Portugees en Afrikaanse talen.

Op elk van de eilanden wordt een eigen variant van het Creools gesproken. Deze varianten zijn in twee hoofdgroepen in te delen: Benedenwinds (Sotavento) en Bovenwinds (Barlavento).

Ongeveer twee derde van de Kaapverdianen spreekt een variant die tot de Benedenwindse groep behoort. Op de Benedenwindse eilanden is veel invloed van Afrikaanse talen terug te vinden, wat terug te voeren is op de slavenhandel die voornamelijk op deze eilanden plaatsvond.

De varianten in de Bovenwindse groep worden gesproken door ongeveer een derde van de Kaapverdianen. Op de Bovenwindse eilanden is de verwantschap met het Portugees sterker, maar ook hier heeft het Creools zich tot een volwaardige, zelfstandige taal ontwikkeld.

“Pa nu papia Kriolu”, oftewel laten we Kreools praten.

Op de middelbare school en de universiteiten wordt ook Engelse en Franse les gegeven. Er zijn dan ook steeds meer (vooral jonge) Kaapverdianen op de eilanden die ook Engels en/of Frans spreken. 


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven