Eten en Drinken Kaapverdië


Het nationale gerecht is Caçhupa, een maïsgerecht met verschillende soorten bonen.


Over het algemeen is de Kaapverdische keuken Portugees georiënteerd met vooral Afrikaanse invloeden.

Vis wordt meer gegeten dan vlees. Het aanbod van diverse soorten verse vis met name de tonijn is prima. Verder vindt je er diverse lokale vissoorten, die door de lokale vissers dagvers worden aangeboden.

Verse vis met prachtige kleuren.

Vlees en kip zijn goed verkrijgbaar, maar wordt lokaal veel minder gegeten. Op de diverse groente en fruitmarkten op Santiago is een ruim aanbod van lokaal geproduceerde fruit en groente.

Tomaten, komkommers, paprika’s, wortels, verschillende soorten lokale groentes, zoete aardappels, aardappels, mais, vele soorten bonen en cassave zijn over het algemeen goed te verkrijgen.

Verder zijn er op Santiago bananen, papaya’s, mango’s (juni – augustus) avocado’s, appels en sinaasappels lokaal te vinden.

Kokosnoten / bananenplantage Pedra Badejo.
Kokosnoten / bananenplantage Pedra Badejo.

Populaire gerechten zijn Pastel di peche (vispastijtje) Dit is een pastijtje van aardappel en maïsbloem waarin verse tonijn, tomaat en uien zijn gerold. Dit geheel wordt gefrituurd.


Arroz de marisco oftewel rijst met zeevruchten is op Kaapverdië een “must” om te eten. De aanwezigheid van zoveel verse zeevruchten maakt dit wel een heel smakelijk gerecht. 

Arroz de marisco

Caldo de peixe – is een zeer populaire visstoofpot.

Caldo de peixe

Bacalhau, gedroogde en gezouten vis oftewel stokvis is evenals in Portugal ook in Kaapverdië populair. Bacalhau wordt in Kaapverdië traditioneel gegeten op aswoensdag.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


Het nationale gerecht is Caçhupa, een maïsgerecht met verschillende soorten bonen.

De Caçhupa is er op vele manieren. Je hebt de “Caçhupa pobre” (arme Caçhupa) die bestaat hoofdzakelijk uit mais en bonen. De “Caçhupa rico” (rijke Caçhupa) bevat naast de mais en bonen ook diverse groentes, aardappel, cassave en / of vis.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

De Caçhupa wordt als avondmaal meestal als stoofpot gegeten. Als ontbijt of lunch wordt de Caçhupa vaak opgebakken (cachupa refogado) en geserveerd met een gebakken ei en chorizo.


Cuscuz is een Kaapverdisch traditioneel ontbijt. Het is een gestoomd maisbrood en wordt gegeten met boter, rietsuikerhoning, koffie of melk. Het is afkomstig uit Noord-Afrika en wordt gestoomd in een “cuscuzeira”. De Cuscuz kan ook worden gemaakt van cassavemeel.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

De cuscuz wordt samen met de Bacalhau traditioneel op aswoensdag gegeten.


Koffie in Kaapverdië is over het algemeen goed. Op Fogo wordt koffie geproduceerd van een goede arabica plant en er zijn een aantal koffiebranders in Kaapverdië. Koffie wordt lokaal (bijna) alleen bij het ontbijt gedronken.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.


Op Fogo worden een aantal wijnen geproduceerd van goede kwaliteit die zeker de moeite waard zijn om te drinken. Verder is er een groot aanbod van vooral Portugese wijnen.

Wijn uit Fogo.

De nationaal geproduceerde drank is “grogue”. Dit is een witte rum die gedestilleerd wordt uit rietsuiker. Er zijn diverse stokerijen op Santiago. “Grogue” is met zijn ruim 40% een stevig drankje.

Grogue, witte rum gemaakt van rietsuiker.

Door “grogue” te mengen met vruchten(sap) krijg je de ponche een over het algemeen zoet en sterk drankje, verkrijgbaar in vele smaken.


Tevens is de uit Brazilië afkomstige Caipirinha, in dit geval gemaakt met grogue, limoen, suiker en ijs een populair drankje op Kaapverdië

Caipirinha.

Op Santiago staat een bierbrouwerij waar het lokale biermerk “Strela” wordt gebrouwen.


Verse vruchtensappen van de diverse lokale vruchten en de verse kokosmelk zijn populaire drankjes.


Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven