Klimaat Kaapverdische eilanden.


Tussen augustus en oktober is het regenseizoen, …


De Kaapverdische eilanden hebben een tropisch klimaat met een relatief constante temperatuur. Het klimaat is milder dan het Afrikaanse vasteland op dezelfde hoogte, omdat de omringende Atlantische oceaan het gehele jaar de temperatuur matigt.

De gemiddelde temperatuur bedraagt 26°C in de winter en 30°C in de zomer. De temperatuur van het zeewater is vrij constant en varieert van 20 graden in de wintermaanden tot 24 graden in de zomermaanden.

De variaties in klimaat zijn een gevolg van de orografische kenmerken van de specifieke eilanden. Voor Kaapverdië geldt: hoe platter het eiland, hoe woestijnachtiger (zoals Sal, Boa Vista en Maio) en hoe meer bergen, hoe tropischer.

Bewolking en nevel tegen de hellingen in Boca Larga als gevolg van microklimaat.

De eilanden met bergen (Santo Antão, São Nicolau, Santiago, Fogo en Brava) creëren hun eigen microklimaat waarbij de wolken en nevels tegen de hellingen condenseren en zo vegetatie van water voorzien. Hierdoor ontstaan groene hellingen en valleien van weelderige tropische en loofbossen.

Er valt weinig regen (6 tot 19 dagen per jaar). Tussen augustus en oktober is het regenseizoen, waarbij het meeste in september valt. De regen valt onregelmatig, maar als het valt, is het vaak in korte hevige buien.

Korte hevige buien en regenboog in Boca Larga

Op de eilanden Sal, Boa Vista en Maio valt niet meer dan 130 mm regen per jaar en die eilanden worden om die reden dan ook geclassificeerd als woestijn.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

Op de eilanden met hoge bergen als Santo Antão, São Nicolau, Santiago en Fogo valt op de noordoostelijke flanken van de bergen tot wel 1000 mm regen per jaar, terwijl de zuidoostelijke flanken veel droger zijn. Dit zorgt voor tropische vegetatie en watervalletjes aan de ene kant van de bergen en een maanlandschap aan de andere

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

Kaapverdië is onder de invloed van de Noordoostpassat  Dit betekent dat de wind bijna altijd uit het Noordoosten komt. De Noordoostpassaat is het sterkst vanaf oktober tot en met februari en blaast dan gemiddeld met windkracht 5 Beaufort (20 knopen). 

Op de bovenwindse eilanden is de Noordoostpassaat constanter dan op de benedenwindse eilanden. De bovenwindse eilanden liggen een stuk Noordelijker.

Klik op één van onderstaande afbeeldingen om in volledig beeld weer te geven.

Vanaf juni tot en met september is de kalme periode. Dan is het of windstil of blaast de passaat met hooguit windkracht 3 tot 4. 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven